För att skriva in en ny patient i SGX kan man göra på några olika sätt:

1. Under Arbeta med | Ny patient.
  2. Från patientregistret kan man välja NY. Du kan även söka i patientregistret, vilket kanske är att föredra om man inte vet om patienten finns tidigare. skriv in patientens personnummer och tryck Enter. Finns patienten i systemet så kommer den upp. Finns inte patienten får Du ett meddelande: "Patienten saknas. Vill Du registrera patienten?". Svarar Du Ja så kommer Du till inskrivningsbilden.
  3. Från Tidbok. Dubbelklicka i en bokningsruta. Då visas patientregistret och Du kan söka som ovan eller, klicka direkt på  nere till vänster. Då kommer Du till inskrivningsbilden. När Du skrivit in patienten bokas denne in i den bokningsruta Du utgick ifrån.

Fyll i personnummer om det inte redan finns där (beror på varifrån Du initierade inskrivningen).

Bara i Region Stockholm (ännu så länge) kan Du klicka på  för att hämta personuppgifter.

Vad bör man mer tänka på ...

Varningstext: om det är något Du bör observera särskilt när det gäller patienten.

Om Du anger "Varningstext" visas detta med  i patientregistret och med  i journalen.

Hälsocentral: vissa regioner.

Läkare: om patienten skall knytas till ex. husläkare eller patientens normala läkarkontakt.

Notering: Noteringen tillhör patientens grunduppgifter. Kanske kontaktuppgifter till vårdnadshavare, telefonnummer till landet o.s.v.

Mobilnummer: Viktigt för att kunna nå patienten.

E-post: Samma som ovan.

Markera om patienten samtycker till Kommunikation via SMS/E-post. Måste finnas om man skall skicka bokningsbekräftelse, SMS-påminnelser o.s.v.

Delad journalföring: Blir kanske aktuellt först i ett senare skede om flera behandlare tar sig an patienten. Se här >>>

O.B.S! Att samtycken inte skall markeras rutinmässigt utan att patienten skall tillfrågas, informeras och ge sitt samtycke, och ...

Patienten har rätt att återta sitt/sina samtycken när som helst.

Allvarlig, smittsam sjukdom: Svarar patienten Ja eller Nej på den  frågan (ej obligatorisk fråga, medicinskt ansvarig bestämmer).

Om patienten bär på en allvarlig smittsam sjukdom visas detta med  i patientregistret och med  i journalen.

Vårdnadshavaren samtycker ... : Om patienten är minderårig (under 18) kan det vara bra att ha vårdnadshavarens samtycke innan man introducerar patienten i träningssalen/gymmet.