« Previous Version 4 Next »

Som hjälp för synskadade finns i SGX möjlighet att köra grundläggande funktioner enbart med hjälp av tangentbordet och ex. Jaws (talsyntes).

Generellt stänger Du aktivt fönster med Esc. Du får en fråga om att spara om det är aktuellt.

Som utgångspunkt för arbetet används en bokningskalender som visar en dag i taget. Öppnas med Ctrl + F3.

Jaws talar då om var Du är, ex. "Måndag 7 vecka 37 2020". TAB flyttar ned i kalendern och med piltangent upp - ned väljer Du klockslag.

När Du står på önskat (tomt) klockslag trycker Du Enter för att boka in en patient. Enter öppnar patientregistret. Du står då i en filtreringsruta och kan skriva patientens namn,

ex. sven. Alla Dina aktuella "sven", svensson o.s.v. kommer upp i listan. Tryck TAB för att komma ned i listan och bläddra sedan ned piltangenterna tills Du hittar den patient Du söker.

Om inte TAB flyttar ned i listan är listan tom. Tryck då Enter för att söka bland alla patienter i systemet. Bläddra sedan ned piltangenterna tills Du hittar den patient Du söker.

När Du hittat patienten, tryck Enter. Du får en kontrollfråga om det är rätt patient, Enter bekräftar = JA, pil hö, sedan Enter avbryter = NEJ.

För att skriva in en ny patient:

Ställ Dig på klockslaget, tryck Enter eller Ctrl + N. Patientregistret kommer upp och markören står i sökfönstret. Skriv in patientens personnummer och tryck Enter.

Antingen dyker patienten upp i listan = fanns redan i systemet eller så frågas om Du vill skriva in personen. Enter bekräftar, pil hö och Enter avbryter.

Patientkortet kommer upp och markören står på patientens förnamn, TAB flyttar till efternamn. Du kan TAB'a igenom adress, postnummer och postort.

Sex TAB'ar (från förnamnet) flyttar till mobilnummer, hemtel, arbetstel och mailadress. Du TAB'ar i tur och ordning till Uskriftsspärr på journal, samtycke till kommunikation via SMS och e-post, samtycke till delad journalföring, smittsam sjukdom, varningstext, , läkare, företag, kategori och notering.

När alla relevanta uppgifter är ifyllda, tryck F12 för att spara. Då frågas om Du vill skapa ett ärende för patienten. Det är en bra idé att göra det så tryck Enter för att bekräfta.

Du får upp rutan för att skapa nytt ärende. Dagens datum är förvalt. För att ändra datum, tryck shift + TAB. Piltangent upp flyttar datumet bakåt en dag per tryck. Ctrl + pil upp flyttar en månad bakåt. Om dagens datum är OK behöver Du bara ange en kontaktorsak. Det kan vara ex. en diagnos eller bara vad patienten söker för, ex. ryggbesvär. Tryck sedan enter för att registrera ärendet. Du får en kontrollfråga med patientens namn och klockslag som bokningen sker. Enter bekräftar. Du kommer åter till kalendern.

För att radera en bokning i kalendern:

Ställ Dig på bokningen och tryck Delete. Du får en kontrollfråga. Enter bekräftar, pil hö och enter avbryter.

Kontrollera frikort:

Ställ Dig på patienten och tryck Ctrl + shift + F.

Registrera besök: