« Previous Version 30 Next »

på knappraden i de flesta fönster öppnar patientens journal.

Journalen öppnas med dagens datum och markören står färdig att börja skriva.

Vill Du skriva ett notat för igår, klicka på NY och välj datum för notatet.

Du kan formatera texten ungefär som i Microsotf Word även om många funktioner givetvis saknas.

Det som finns i SGX är Journalmallar mallar och  taggar (platshållare).

NY skapar ett nytt notat. Du får ange datum för notatet. Du kan bara "bakdatera" 14 dagar.

(Ctrl +S) sparar notatet.

Signerar notatet

Raderar, tar bort notatet. Går bara om notatet inte är signerat.

Korrigera markerad text

Sätter markerad text under sekretess

(F5) Uppdaterar skärmbilden

Öppnar ärendebilden (patientöversikt)

(ctrl + R) Registrerar besök (dagens datum)

(ctrl + B) Visar patientens besök

(Ctrl + E) Öppnar patientuppgifter

(Alt + A) Öppnar patientanteckning

(Ctrl + K) Öppnar bokningskalender och Du har patienten med Dig, bara att "klicka in" i kalendern.

Skicka meddelande med internpost angående patienten

Skicka E-post till patienten

Skicka SMS till patienten

ID-kontroll

Hantera patientens frikort

(Alt + B) Öppnar Blanketter

Visa patientens fakturor/kvitton

Öppnas status

Fler patientrelaterade val

Öppnar resekort (SLL, internet)

Visar hjälp

(ESC) Stänger journalen

Font och fontstorlek

(Ctrl + X) Klipp ut text

(Ctrl + C) Kopiera text

(Ctrl + V) Klistra in text

(Ctrl + Z) Ångra

Ångra ångra

(Ctrl + L) Vänsterjustera text

Centrera text

Högerjustera text

Minska indrag

Öka indrag

Punktlista

Fetstil

Kursiv stil

Understruken text

Färg på text

Fraser

Mallar

Taggar (platshållare)

Du kan välja vad Du vill läsa i journalen. Systemnotat är automatiskt genererade notat, ex. om att E-post skickats, patienten samtyckt till E-frikort och liknande.

Sekretessnotat kan givetvis bara Du själv läsa. Dessa påverkas inte av "Sammanhållen journalföring", det är DINA notat.

Du ser även om det finns notat Du inte får läsa. Det kan vara notat skrivna av annan behandlare och/eller sekretessnotat.

Om patienten samtyckt till "Sammanhållen journalföring" kan Du läsa även notat skrivna av andra behandlare på mottagningen.

Vi läser inte in åratal av journaler. Är det en lång journal väljs de senare notaten ut. Du ser  vilket betyder att Du ser notat fr.o.m. 2013-05-04 t.o.m idag, c:a 40 notat.

Klicka på den lilla pilen t.h. så ser Du och kan välja en annan period :

Om Du klickar på  så kan Du se vilka dolda notat som finns och vem som skrivit dessa och när, så Du vet vem Du skall kontakta för ytterligare information.

Notaten visas med senaste notatet högst upp och Du ser om notatet är signerat eller ej.

För att signera ett notat, markera notatet och klicka på , resultat:

För att skriva ett sekretessnotat, markera  När det är sparat ser det ut som:

Det kommer alltid att synas att det finns ett notat med sekretess. För andra användare ser det ut som:

Om Du skrivit fel i en journal och vill korrigera det, markera det felaktiga (högra delen, lässidan av journalen)

Klicka sedan på . Du kan då ange korrigerande text och ev. anledning till ändringen.

Ändringen visas, vem som ändrat och när. Du kan givetvis bara korrigera notat Du själv har skrivit även om patienten samtyckt till sammanhållen journalföring..

Man kan även, ex. på patientens begäran, sekretessbelägga hela eller del av notat. Markera den text i notatet som skall sekretessbeläggas, klicka på

I det ursprungliga notatet antecknas att text är satt under sekretess. Nytt notat skapas, med samma datum, med den markerade texten.

Det går även att markera hela notatet och sätta sekretess på det.

betyder att det finns en varningstext, ex. överkänslighet eller likande.

Betyder allvarlig varning, ex. allvarlig smitta.

Dessa varningar sätts i Patientuppgifter.