Om det finns besök som av olika anledningar inte kan skickas till regionen, får du ett meddelande om detta när du skapar fil. Reglerna skiljer sig åt mellan olika regioner.
De besök som inte kan skickas via fil måste hanteras manuellt enligt respektive regions rutiner. Det kan innebära att du måste registrera in dem manuellt i regionens redovisningssystem.

Exempel på regler

• Ej behandlad - Behandlaren har inte registrerat behandlingen på besöket utan endast betalningsdelen är registrerat på besöket av receptionist. Behandlaren behöver öppna besöket och välja Registrering.
  • Personnummer saknas.
  • Reservnummer kan inte hanteras.
  • Makulering av besök får inte skickas.
  • Besök får inte ha en KVÅ-kod som inte finns på Socialstyrelsens lista.
  • Besök avseende olika år kan inte behandlas i samma fil. - Välj fromdatum 31/12 på föregående år och skapa fil.

Exempel på felmeddelanden

• Patient med bara födelsedatum måste hanteras manuellt.
  • Patient utan personnummer måste hanteras manuellt.
  • Födelsedatum måste anges.
  • Makulerade besök måste hanteras manuellt.
  • Besök har ogiltig KVÅ-kod
  • Besök avseende olika år kan inte behandlas i samma fil, begränsa urvalet.

Hantera besök manuellt

Markera besök som manuellt skickat till regionen. När besöket är hanterat enligt din regions rutiner markerar du besöket som manuellt skickat i SGX genom att klicka på .
Besöket försvinner då från listan "Vad finns att skicka".

1. Region | Vad finns att skicka
  2. Markera besöket i listan Besök
  3. Klicka på ikonen , Markera besök som manuellt skickat till regionen.
  4. Besöket försvinner från listan "Vad finns att skicka".

Uppdatera besök eller patient för att kunna skicka besök till regionen

• Öppna Region | Vad finns att skicka?
  • Dubbelklicka på besöket.
  • Ändra uppgifterna på besöket eller lägg till personnummer eller reservnummer på patienten om det saknas.
  • Spara. (Klicka på Registrera)

Uppdatera besök om besöket har en ogiltig KVÅ-kod

KVÅ-koden är borttagen från Socialstyrelsens lista och ska inte längre användas. För att kunna skapa en fil till regionen behöver du ta bort KVÅ-koden på besöket

• Öppna Region | Vad finns att skicka?
  • Sortera på KVÅ. (Klicka på rubriken KVÅ) eller leta fram besöket.
  • Dubbelklicka på besöket.
  • Ta bort DN006.
  • Spara. (Klicka på Registrera)