« Previous Version 22 Next »

Inloggning i SGX sker normalt med E-tjänstekort (SITHS-kort). Används även för inloggning i webbapplikationen för e-frikort och ARV-portalen.

Om Ditt SITHS-kort redan fungerar på datorn behöver Du naturligtvis inte installera det på nytt.

För det behöver Du ett E-tjänstekort som Du i första hand får från Ditt landsting eller kan skaffa hos ex. Svensk e-identitet eller IT-omsorg.  Dessutom behövs förstås en kortläsare (exempel på kortläsare) eller här >>>.

Vidare måste NET-ID, programvara för SITHS-kort, installeras, Du kan hämta den här >>> under "Installera programvaran NET-ID.

Se Manual för installation av NET-ID.

Testa Ditt SITHS-kort här >>>

1. Klicka på "Visa dolda ikoner"

2. Högerklicka på NET-ID-ikonen. Saknas NET-ID-ikonen har Du antagligen inte installerat NET-ID (se ovan "hämta NET-ID").

3. Klicka på "E-legitimationer", "Visa certifikat" eller "Certifikat" (kan variera lite mellan olika operativsystem)

4. Du skall då kunna se Dina certifikat som finns på kortet.

Finns inga certifikat, klicka på "läs in kortet på nytt". Fortfarande inga certifikat, då är det fel på kort, certifikat eller NET-ID (sad)

Yubikey

Alternativ inloggning i SGX kan ske med Yubikey. Du kan få den från ANTWORK AB, programmerad och klar, mot en kostnad av 500:- (engångskostnad).

Inloggning med Yubikey kombineras med lösenord.

Inloggning med Yubikey:

Sätt in Din Yubikey i en USB-port på datorn. Starta SGX.

Du anger databas (erhålls från oss om Du inte fått den).

Skriver in Ditt användarnamn.

Skriver in Ditt lösenord, och trycker sedan på Din Yubikey utan att flytta markören, så öppnas SGX.

Med  kan Du skicka fil(er), ex. säkerhetskopia från gamla SG-X till ANTWORK AB, se här >>>